Amper bővítés – Árak és menete 2024

Az otthonunk vagy vállalkozásunk energiaigénye az idők folyamán növekedhet, különösen, ha új elektromos berendezéseket szerelünk fel, vagy korszerűsítjük a meglévő rendszereket. Ilyen esetekben gyakran szükségessé válik az elektromos hálózat bővítése, ami magában foglalhatja az amper bővítését is. Az amper bővítés nem csupán az energiaellátás stabilitását és biztonságát növeli, hanem lehetővé teszi az új, nagyobb teljesítményű készülékek zavartalan működését is.

Miért fontos az amper bővítés? Elsősorban azért, mert a modern háztartások és üzletek egyre több és nagyobb teljesítményű elektromos eszközt használnak, mint például elektromos autók töltői, légkondicionálók, fűtési rendszerek és különböző háztartási gépek. Ha az elektromos rendszerünk nem képes elegendő áramot biztosítani, az túlterheléshez vezethet, ami áramszünetet vagy akár veszélyes helyzeteket is okozhat.

Mi az az amper bővítés?

Az amper bővítés, más néven áramnövelés, az elektromos rendszer teljesítmény növelését jelenti azáltal, hogy az elektromos fővezetékben elérhető áramerősséget megnövelik. Az áram mértékegysége az amper (A), az elektromos hálózat teljesítményét az határozza meg, hogy mennyi elektromos áramot képes egy adott időpontban biztosítani.

Az amper bővítés általában akkor válik szükségessé, amikor az energiafogyasztás meghaladja a meglévő elektromos rendszer teljesítményét t. Például, ha egy háztartás vagy vállalkozás új, nagy teljesítményű elektromos készülékeket szerel fel, mint például:

  • Elektromos autó töltőállomások
  • Légkondicionálók
  • Villanybojlerek
  • Nagy teljesítményű konyhai eszközök

Ezek az eszközök több áramot igényelnek, mint amit a jelenlegi rendszer biztosítani tud. Ha az elektromos rendszer nem képes elegendő áramot szállítani, az túlterheléshez vezethet, amely áramkimaradásokat vagy akár veszélyes helyzeteket is okozhat, mint például tüzet.

Az amper bővítés segítségével növelhető az áramerősség, amelyet a rendszer képes kezelni, így biztosítva a stabil és biztonságos energiaellátást. Az alábbiakban bemutatjuk néhány gyakori bővítési opciót:

  • 16 amper bővítés: Alapvető bővítés kisebb eszközök és készülékek számára.
  • 25 amper bővítés: Ideális közepes energiaigényű háztartások vagy kisvállalkozások számára.
  • 32 amper bővítés: Nagyobb energiaigényű rendszerekhez, például elektromos autók töltéséhez vagy nagy teljesítményű berendezésekhez.

Az amper bővítés menete

Az amper bővítés folyamata több lépésből áll, és szakemberek bevonását igényli annak érdekében, hogy a munkálatok biztonságosan és megfelelően történjenek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan zajlik az amper bővítés a gyakorlatban.

1. Felmérés

Az első lépés, hogy felmérjük, mekkora teljesítmény bővítésére van szükség. Ez általában egy energiaaudit részeként történik, ahol egy villanyszerelő szakember megvizsgálja a jelenlegi elektromos rendszer terhelhetőségét, és az új igényeket, valamint felméri a mérőhely szabványosításához szükséges eszközöket.

2. Igénybejelentés

A villamos teljesítménybővítés következő lépése az igénybejelentés. A helyi elosztói engedélyeshez kell benyújtani a bővítési igényünket. A társaság válaszban fogja küldeni az MGT(műszaki gazdasági tájékoztatót)-t, ami alapján a szerelő eltudja végezni a szabványosítást.

3. Rendszer felkészítése (szabványosítás)

A szakember előkészíti az elektromos rendszert a bővítésre. Ez magában foglalhatja a meglévő vezetékek és berendezések ellenőrzését, illetve szükség esetén azok cseréjét vagy frissítését.

4. Teljesítmény bővítése

A teljesítmény bővítése a következő lépés. Az új szabványos mérőhely képes kezelni a megnövelt áramerősséget, amelyre szükség van az új igények kielégítéséhez.

5. Kábelek és kapcsolók cseréje

Az új áramerősség kezeléséhez szükség lehet a kábelek és kapcsolók cseréjére is. A szakember ellenőrzi, hogy minden vezeték és kapcsoló megfelelő kapacitású és biztonságos legyen.

6. Rendszerek ellenőrzése és tesztelése

A munka befejezése után a szakember alaposan ellenőrzi és teszteli az új rendszert. Ez biztosítja, hogy minden megfelelően működik, és nincs semmilyen biztonsági kockázat.

7. Átadás és dokumentáció

Végül a szakember átadja a munkát, és biztosítja, hogy minden szükséges dokumentáció rendelkezésre álljon. Ez magában foglalja az engedélyeket, a tesztelési eredményeket és az új rendszer leírását.

Amennyiben amper bővítésre van szükséged keresd bizalommal szakértő csapatunkat:

Amper bővítés árak és opciók

Az amper bővítés költségei változóak lehetnek, attól függően, hogy mekkora áramerősség növelésére van szükség és milyen feltételek mellett történik a bővítés. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb amper bővítési opciókat és azok hozzávetőleges árait.

3x16 amper bővítés ára

A 3×16 amper bővítés gyakori választás kisebb háztartások vagy olyan helyszínek számára, ahol az energiaigény mérsékeltebb.

Árkategória: felmérés alapján

Példa: Egy kisebb családi ház, ahol néhány nagyobb energiaigényű eszközt szeretnének üzemeltetni, mint például elektromos tűzhely és mosógép.

Ez az opció jellemzően elegendő ahhoz, hogy a mindennapi háztartási gépek zökkenőmentesen működjenek.

3x25 amper bővítés ára

A 3×25 amper bővítés ideális választás lehet közepes energiaigényű háztartások vagy kisebb vállalkozások számára.

Árkategória: felmérés alapján

Példa: Egy közepes méretű családi ház, ahol légkondicionálók, nagyobb konyhai eszközök és esetleg elektromos autó töltő is használatban van.

Ez az opció biztosítja, hogy a nagyobb energiaigényű eszközök is biztonságosan és hatékonyan működjenek.

32 amperre bővítés ára

A 32 amperre történő bővítés kifejezetten ajánlott nagyobb energiaigényű rendszerekhez, például elektromos autók töltéséhez vagy ipari berendezésekhez.

Árkategória: felmérés alapján

Példa: Egy nagyobb családi ház, ahol több nagy energiaigényű eszköz működik egyszerre, vagy egy kisvállalkozás, ahol ipari berendezések üzemelnek.

Gyakran ismételt kérdések az amper bővítéssel kapcsolatban

Milyen előnyei vannak az amper bővítésnek?

Nagyobb energiaellátás: Az amper bővítés lehetővé teszi nagyobb teljesítményű eszközök használatát anélkül, hogy túlterhelnénk a rendszert.

Rugalmasság és jövőbiztosítás: Az amper bővítéssel felkészíthetjük otthonunkat vagy vállalkozásunkat a jövőbeli bővítésekre, új eszközök beszerzésére.

Értéknövelés: Az ingatlan értéke is növekedhet, ha az elektromos rendszer modernizált és képes kiszolgálni a magasabb igényeket.

Milyen hátrányai vannak az amper bővítésnek?

Költségek: Az amper bővítés jelentős költségekkel járhat, beleértve a szakemberek díját, az anyagköltségeket és az engedélyek beszerzését.

Igénybejelentés: Az engedélyek beszerzése időigényes lehet, és sokszor hosszabb ideig tart, mint várnánk.

Mi az amper bővítés pontosan?

Az amper bővítés az elektromos rendszer teljesítmény növelését jelenti, amely lehetővé teszi nagyobb áramerősség kezelését.

Mikor szükséges az amper bővítés?

Amikor az energiaigény meghaladja a meglévő elektromos rendszer kapacitását, például új, nagy teljesítményű eszközök beüzemelésekor.

Mennyibe kerül az amper bővítés?

Az árak változóak, de általában 250.000 – 800.000 Ft között mozognak, a bővítés mértékétől és az adott körülményektől függően.

Mennyi ideig tart az amper bővítés?

Az dokumentumok beszerzése és a munkálatok befejezése néhány naptól akár több hétig is eltarthat, a projekt bonyolultságától függően.

Szükséges-e szakember az amper bővítéshez?

Igen, az amper bővítés szakszerű elvégzéséhez minősített villanyszerelő szükséges, aki biztosítja a biztonságos és szabványos munkavégzést.

Milyen dokumentumok szükségesek az amper bővítéshez?

A helyi elosztói engedélyeshez benyújtott igénybejelentésre válaszként kapott műszaki gazdasági tájékoztatóra adott esetben villamos tervező által készített tervre.

06 70 418 4367

Érdeklődjön telefonon!

zodavillszer@gmail.com

Kérjen ajánlatot e-mailben!

2310 Szigetszentmiklós

II.Rákóczi Ferenc utca 117.

ZoDa-Vill

Kapcsolat

Kérj ajánlatot még ma!