Tudástár

Elektromos autó töltő otthonra: Válassz okosan!

Az elektromos autók térnyerése a világ minden táján egyre jelentősebb és egyre többen döntenek úgy, hogy otthonukban saját töltőállomást szerelnek fel. Viszont az otthoni töltők kiválasztásánál és telepítésénél egy sor szempontot érdemes figyelembe venni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell, hogy a legjobb választást hozd meg!

Az elektromos autók otthoni töltése körül számos tévhit kering. Sokan azt gondolják, csak azoknak való, akiknek van otthoni töltési lehetőségük. Pedig az igazság az, hogy a villamos járművek otthoni töltése nem csak kényelmes, de gazdaságos is. Az alábbiakban bemutatjuk, miért is érdemes otthon tölteni az elektromos járművet, és milyen technikai szempontokat kell figyelembe venni.

Otthoni töltés lényege

Az elektromos járművek otthoni töltési lehetőségei közül számos változat közül választhatunk. A töltőegységek jellemzőit sokféle kritérium alapján lehet besorolni, de most csak a legfontosabbakat vesszük górcső alá. A villamos járművek otthoni töltésének két alapvető módszere az AC (váltakozó áram) és DC (egyenáram) töltés.

Töltő berendezéshez A típusú fí relét kötelező telepíteni a töltő 5 méteres körzetében, amennyiben a töltő rendelkezik DC szenzorral, amennyiben nem rendelkezik, úgy B típusú fí relé szükséges. 

AC vs. DC – Melyik jobb megoldás otthoni elektromos autó töltéshez?

A leggyakoribb otthoni töltési módszer az AC. Ennek oka egyszerű: az otthoni hálózatok váltakozó árammal működnek, és az AC töltők kevésbé komplexek. Egy AC töltő lényegében egy áramellátó egységet és egy kommunikációs rendszert tartalmaz az autóval való kapcsolattartásra. A DC töltők viszont sokkal erősebbek, és magukban foglalják az AC/DC átalakítás folyamatát, ami lehetővé teszi a gyorsabb töltést.

Mikor melyiket válasszuk?

Az AC töltők tökéletesek a mindennapi használathoz, mivel olcsóbbak és egyszerűbbek a telepítésben. Ráadásul az elektromos autók többsége már rendelkezik fedélzeti AC/DC átalakítóval. A DC töltők viszont azoknak ideálisak, akik gyors töltést szeretnének otthonukban.

Elektromos autó töltés otthon – Gazdasági szempontok

Az elektromos autó töltőinfrastruktúrájának kialakításakor számos gazdasági szempontot kell figyelembe venni. A fenti leírás alapján összefoglalhatóak a legfontosabb gazdasági megfontolások:

Teljes költség:

A költségek nem csak a töltőberendezés árából állnak, hanem magába foglalják az infrastruktúrát, a kábeleket, a megszakítókat, reléket, kapcsolókat és egyéb kiegészítőket. Mindent együtt kell értékelni, hogy a teljes költséget láthassuk.

Meglévő infrastruktúra:

Ha már rendelkezésre áll három fázis, ez egy lehetőség a gyorsabb töltéshez, de nem kötelező 3 fázisú töltőt vásárolni. A meglévő infrastruktúra kihasználása költségmegtakarítást eredményezhet.

Töltő specifikációi:

Nem mindenki számára szükségesek az extra szolgáltatások vagy a beépített azonosító egységek. Válaszd azt a töltőt, ami a legjobban megfelel az igényeidnek, és ne fizess feleslegesen olyan funkciókért, amelyekre nincs szükséged.

Biztonság és minőség:

A minőségi, ismert gyártóktól származó termékek általában magasabb áron kaphatók, mivel megfelelnek a szigorú EU-s előírásoknak és biztonsági szabványoknak. Bizonyosodj meg arról, hogy az általad választott termék megfelelően biztonságos és minőségi.

Kábelek hossza:

A kábelek hosszának meghatározásánál vegyük figyelembe a töltés helyét és azt, hogy milyen gyakran és milyen távolságra parkolunk a töltőtől. A rövidebb kábelek gyakran olcsóbbak, és ha nem áll szükség a hosszabb kábelre, akkor érdemes az olcsóbb opciót választani.

A technikában rejlik a lényeg - és a költségek is

Az elektromos autók otthoni töltési infrastruktúrájának tervezésekor fontos, hogy figyelembe vegyük az igényeinket, lehetőségeinket és a biztonsági előírásokat. Az okos technológiai megoldások lehetővé teszik a költségek optimalizálását, de mindig gondoljunk azokra is, akik nem szeretnének ilyen bonyolult megoldásokkal élni. A lényeg, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelően válassza ki az optimális töltési infrastruktúrát.

A technológiai fejlődés lehetővé teszi az okos töltők használatát, melyekkel távolról monitorozhatjuk és vezérelhetjük a töltési folyamatot. Ezzel optimalizálhatjuk az energiafelhasználást és költségeket is megtakaríthatunk. A DC szivárgóáram-védelemmel ellátott töltők extra biztonságot nyújtanak, és csökkentik a további védőkapcsolók szükségességét. Ezen kívül egy A típusú áram-védőkapcsoló beépítése is ajánlott az extra védelem érdekében.

További fontos szempont lehet az okos fogyasztásvezérlő használata, mely automatikusan szabályozza a töltő áramerősségét a ház aktuális áramfelvétele alapján. Ezzel megelőzhető, hogy túláram esetén a kismegszakító lekapcsoljon.

Hogyan alakítsunk ki töltőt elektromos autónkhoz otthonunkban?

Ehhez a tevékenységhez mindenképp szakembert érdemes hívni, hogy a megfelelő biztonsági előírások betartásával kerüljön kialakításra a töltőrész. Ne felejtsd, ez a családod biztonsága és az anyagi kár megelőzése érdekében is kiemelten fontos.

Engedd, hogy profi szakembereink gondoskodjanak a kivitelezésről, garantálva a legmagasabb biztonsági előírásokat. Válaszd a nyugalmat és a biztosított minőséget, gondolva családodra és értékeidre!

A Villanyszerelő Neked csapata azonnal rendelkezésedre áll, hogy az elektromos út kockázatmentes és sima legyen. Velünk a jövő elektromos világában is biztonságban érezheted magad!

06 70 418 4367

Érdeklődjön telefonon!

zodavillszer@gmail.com

Kérjen ajánlatot e-mailben!

2310 Szigetszentmiklós

II.Rákóczi Ferenc utca 117.

ZoDa-Vill

Kapcsolat

Kérj ajánlatot még ma!