Otthonfelújítási támogatás 2024

Az új Otthonfelújítási Program keretében az állam 2024. júniustól akár hétmillió forintos támogatást is nyújt az 1990 végéig épült családi házak felújításához, ha azok energetikai korszerűsítésre kerülnek. A programhoz egymillió forintos önrész szükséges, amelyhez a lakók kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. A hitel és a támogatás aránya járásonként eltérő lehet; az energia megtakarítás mértéke alapján növelhető a támogatás aránya, míg alacsony jövedelemmel mindenhol a maximális támogatás jár. Ismerd meg a program részleteit cikkünk segítségével.

Néhány mondatban az otthonfelújítási támogatásról

Az otthonfelújítási támogatás a 2024-es Otthonfelújítási Program részeként érhető el, amely az energiahatékonysági korszerűsítéseket támogató lakossági program. A programot az Európai Unió finanszírozza, és a támogatás igénylésére 2024. június 3-tól lesz lehetőség a családi házak felújításához, összesen 108,24 milliárd forintos kerettel.

A program felhívásának közzététele május 6-ig tartó társadalmi egyeztetést követően, június elején várható.

Milyen feltételekkel vehető igénybe a 2024-es otthonfelújítási támogatás?

A 2024-es otthonfelújítási támogatás kizárólag meghatározott ingatlanokra vonatkozik, amelyeknél energiahatékonyságot növelő korszerűsítéseket hajtanak végre. A támogatás legfeljebb 6 millió forint lehet, és az összeg eloszlása – beleértve a vissza nem térítendő támogatást és a kamatmentes hitelt – az igénylő és az ingatlan elhelyezkedésétől függő jövedelmi viszonyok alapján alakul. A felújításnak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell biztosítania.

Fontos az ingatlan építésének ideje

A 2024-es otthonfelújítási támogatásra olyan egy- vagy többlakásos családi házak jogosultak, amelyek 1990. december 31. előtt épültek és állandó lakhelyként szolgálnak. A támogatásból csak lakáscélú energiafelhasználásra lehet költeni az ingatlan fejlesztése során.

1990.12.31. előtt épült

Milyen felújítási típusokra költhető az otthonfelújítási program támogatása?

  • Épület külső falainak és tetőzetének hőszigetelése
  • Nyílászárók cseréje
  • Használati melegvíz-rendszer korszerűsítése
  • Fűtési rendszer korszerűsítése, ami magában foglalja:
  • Hőtermelő berendezések korszerűsítését vagy cseréjét korszerű berendezésekre, például kondenzációs kazánra
  • Szekunder fűtési kör átalakítását, hőleadó berendezések korszerűsítését vagy cseréjét
  • Központi és helyi automatikus szabályozások kiépítését a hőforrás és hőleadó oldalon
  • Melegvizes puffertartály telepítése
  • Az energetikai korszerűsítéssel összefüggő helyreállítási és javítási költségek, amelyek önmagukban nem támogathatók

Mekkora önerőre van szükség?

A támogatással legfeljebb 7 millió forintos beruházás valósítható meg. Ehhez 1 millió forintos önrész szükséges, a fennmaradó 6 millió forint pedig részben közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatásból, részben pedig kedvezményes, kamatmentes hitelből áll.

Minimum 30%-os energiamegtakarítás szükséges

A korszerűsítés végére épületenként legalább 30%-os primerenergia-megtakarítást kell elérni, amelyet hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. (A szakember szerint a hétmillió forintos beruházási érték várhatóan elegendő lesz a 30%-os energetikai felújítás megvalósításához.)

Az igénylés benyújtásakor már rendelkeznie kell a családi ház energetikai tanúsítványával, ezt a bank csak így fogadja el a kérelem mellé. A beruházás befejezésekor egy újabb energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni, hogy az igénylő teljesítette a kívánt energiamegtakarítást.

Állami oldal segít majd az energiamegtakarítás kiszámolásában

A pályázók támogatása érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. létrehoz egy online platformot, ahol a pályázók előzetes számításokat végezhetnek a várható költségekről és az energia-megtakarításról. Ez a felület segít annak megállapításában, hogy a tervezett beruházás eléri-e a támogatás feltételeként előírt, legalább 30%-os energia-megtakarítást épületenként. A minisztérium emellett segíti a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában azzal, hogy kivitelezői minősítést biztosít.

06 70 418 4367

Érdeklődjön telefonon!

zodavillszer@gmail.com

Kérjen ajánlatot e-mailben!

2310 Szigetszentmiklós

II.Rákóczi Ferenc utca 117.

ZoDa-Vill

Kapcsolat

Kérj ajánlatot még ma!