Tudástár

H tarifa

Tudnivalók és igénylés 2023

A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan.

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek.

Mit jelent a SCOP-érték?

A SCOP a hőszivattyú-/légkondicionáló rendszerek esetében alkalmazandó szezonális teljesítmény-együttható, amely a készülék fűtés esetén jellemző energiahatékonysági jósági fokát mutatja, azaz hogy a befektetett villamos energiából mennyi hőenergiát lehet kinyerni.
A H tarifa – SCOP-értékhez kötött – feltétele miatt nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel (így például infrapanel vagy elektromos radiátor működtetésére sem), még akkor sem, ha azokat napelemes rendszerrel együtt üzemeltetjük. Ez azért van, mert ezek a készülékek teljes mértékben villamos energiából állítják elő a hőenergiát, szemben a hőszivattyúval, amely részben a környezetből nyeri az energiát.

Mennyibe kerül a H-tarfia szerinti áram?

A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb, alacsonyabb a vezérelt (éjszakai) áramnál is.

Fontos kiemelni, hogy a 2022. augusztus 1-jével érvényben lévő villamosenergiaár-változás nem érintette a H tarifát, annak díja nem lett magasabb, és nem korlátozott. Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek mérőórája külön felhasználási helynek minősül, ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség. Tehát a fűtési idényen kívül eső fél évben – A1 tarifa alkalmazásakor – is érvényes a kedvezményes árszabáshoz meghatározott 2523 kWh/év fogyasztási határérték.

H tarifa igénylése

Az igénylés első lépése a lakóhelyünk szerinti áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel, ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitölteni és benyújtani, mert ezek szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülékek adatlapjára.

Második lépés, hogy villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.

Mennyibe kerül a H tarifa bekötése?

A H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ezen tudjuk mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást.

Az új mérőóra nem a fogyasztó tulajdona, hanem az áramszolgáltatóé, ezért annak nincs külön díja, de annak helyét és a meglévő óra felülvizsgálatát, az esetleges átalakítási, szabványosítási munkálatokat regisztrált villanyszerelővel szükséges elvégeztetni, ami pluszköltséget jelenthet.

Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, amely elbírja a hőszivattyút/klímát, akkor szükség van a hálózat bővítésére. A teljesítménynövelés 1×32 amperig díjmentes.

Hol tudom igényelni a H tarifát a szolgáltatóknál?

A H tarifa igénybevétele közben ne felejtsünk el egy szakértő villanyszerelőt keresni!

További hasznos linkek:

Gyakran ismételt kérdések a H tarifával kapcsolatban

A1 tarifa: Ez egy zónaidős tarifa, ami azt jelenti, hogy az áram minden időszakában ugyanazon díjszabás szerint történik elszámolás. A lakossági felhasználók számára nyújt előnyös díjszabást akár évente 2523 kWh-ig, akik kisfeszültségen veszik igénybe az áramszolgáltatást. Az elszámolás éves leolvasás alapján történik.

A2 tarifa: Ez egy két zónaidős tarifa, amely jelentős megtakarítást eredményez a völgyidőszakban, amennyiben olyan elektromos berendezéssel rendelkezik, amely az éjszakai időszakban üzemel. A völgyidőszak a munkanapokon 22:00 és 06:00 óra között van, nyári időszámítás esetén pedig 23:00 és 07:00 óra között, valamint nem munkanapokon a csúcsidőszakban is. Ez a tarifa lakossági felhasználók számára érhető el, akik kisfeszültségen veszik igénybe az áramszolgáltatást.

B alap tarifa: Ez a tarifa kedvező áron biztosítja a hőtárolós berendezések működését, ha a felhasználónak vezérelt csatlakozási pontja van, és kisfeszültségen veszi igénybe az áramszolgáltatást. Választható az A1 vagy A2 tarifa mellé, és az elszámolás éves leolvasás alapján történik. A tarifa naponta 8 órás működési időben vehető igénybe, amelyből 4-6 óra a csúcsidőn kívülre esik (és a legkevesebb kapcsolási idő 15 perc).

H tarifa: Ez egy szezonális tarifatípus, amely október 15. és április 15. között vehető igénybe. Azok a felhasználók kérhetik, akik profilos elszámolást vesznek igénybe, egyetemes szolgáltatás keretében veszik igénybe az áramot, és külön mérővel rendelkeznek, amely kéttarifás.

Ez a díjszabás kifejezetten a hőszivattyús és megújuló energiaforrásokkal működő fűtési rendszerek fogyasztásának elszámolására szolgál.

Mivel a H tarifa kifejezetten fűtési célra használható, csak olyan fűtési berendezést (hőszivattyú, légkondicionáló stb.) lehet róla üzemeltetni, amelynek SCOP értéke mérsékelt égövön eléri a 3,4-et.

Az H tarifa egyik fontos jellemzője, hogy csak október 15-től április 15-ig érhető el. Azon kívüli időszakban az elszámolás az A1 tarifán történik.

Az H tarifa igénybevételéhez külön mérőkört kell kialakítani a meglévő mérőhelyen, és csatlakoztatni kell egy új kéttarifás mérőt. Ezen a mérőn nyomon követhető a téli időszak kedvezményes és a nyári időszak normál (A1 tarifán) történő fogyasztása.

Az áramszolgáltatónak be kell nyújtania egy kitöltött igénybejelentést a Hálózati csatlakozási szerződéshez, mellékelve a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapjait. Az adatlapon szerepelnie kell a következő értékeknek:

  • a hőszivattyú névleges villamos teljesítménye
  • a hőszivattyú fűtési teljesítménye
  • SCOP érték mérsékelt égövön

Minden esetben meg kell adni a hőszivattyú működési rendszerét, valamint a várható fogyasztást a fűtési és nyári időszakra is. Ha bármelyik információ hiányzik, nem tudjuk elfogadni az igénybejelentést, és visszaküldjük a javításra. Javasoljuk, hogy a pontos kitöltés és a készülék adatlapjainak beszerzése érdekében lépjen kapcsolatba a készülék beüzemelőjével vagy forgalmazójával.

Az SCOP érték azt mutatja, hogy a fűtőberendezés mennyire hatékonyan használja fel az elfogyasztott energiát, vagyis hogy az átvett villamos energia mennyiségéhez képest mennyi hőteljesítményt tud előállítani a készülék (1 kW villamos teljesítménnyel hány kW hőteljesítményt tud előállítani). Az SCOP értéket több külső hőmérsékleten mérik, majd az eredményeket az adott külső hőmérséklet előfordulása alapján súlyozzák.

A meglévő mérőhely átépítése nem lehetséges. Ha az nem alkalmas a H tarifás mérő elhelyezésére, akkor új, a jelenlegi irányelveknek megfelelő mérőhelyet kell létrehozni, és minden mérést, beleértve az A1 és B tarifás méréseket is, át kell helyezni erre a mérőhelyre (vagy egymás mellett elhelyezett mérőhelyekre). Ha a meglévő mérőhely megfelel a minimális műszaki-biztonsági feltételeknek és van elég hely az új H tarifás mérő számára, akkor nem szükséges új mérőhelyet létrehozni.

Azonban az H tarifa igénybevételéhez szükséges egy olyan külön áramkört létrehozni, amely elkülönült az A1-es és B tarifás áramkörtől, és ez falvéséssel járhat. A vele ellátott berendezéseket csak fix kötéssel lehet csatlakoztatni!

Ha a mérőhelyen van hely a H tarifás mérő számára, akkor nem szükséges új mérőhelyet létrehozni.

Igen, abban az esetben, ha az A1 és B tarifán kiszolgált teljesítmények összege eléri a 32A-t.

06 70 418 4367

Érdeklődjön telefonon!

zodavillszer@gmail.com

Kérjen ajánlatot e-mailben!

2310 Szigetszentmiklós

II.Rákóczi Ferenc utca 117.

ZoDa-Vill

Kapcsolat

Kérj ajánlatot még ma!